![](/media/lib/87/n-serce-17945ec552cd72e5cfabc49a764bbed2.jpg)
Śmiercionośna kombinacja: pomijanie śniadań i późne obiady
18 kwietnia 2019, 12:51Osoby po przebytym ataku serca, które nie jedzą śniadań i bardzo późno jedzą obiad, narażają się na znacznie wyższe ryzyko zgonu. Takie wyniki opublikowano na łamach European Journal of Preventive Cardiology.
![](/media/lib/344/n-avaris-4c91dd9bf381725d371d97cb4c231021.jpg)
Kobiety umożliwiły Hyksosom przejęcie władzy nad Egiptem
4 kwietnia 2019, 05:02Obecnie nie jest jasne, w jaki sposób Hyksosi przejęli władzę nad Egiptem. Christina Stantis i Holger Schutkowski z Bournemouth University przedstawili, opierając się na swoich badaniach, hipotezę o pokojowym przejęciu władzy wskutek zdominowania lokalnych elit przez kobiety.
![](/media/lib/328/n-chinywino-713fbbe08b695fddb6ece26380b13347.jpg)
Miał być alkohol, a jest eliksir nieśmiertelności
5 marca 2019, 06:13W Luoyangu (prowincja Henan) w grobowcu z okresu Zachodniej Dynastii Han archeolodzy odkryli w zeszłym roku dzban z brązu, w którym jak sądzili na postawie uwalnianego aromatu, znajdowało się sporo alkoholu. Badania laboratoryjne pokazały jednak, że ciecz to wspominany w literaturze taoistycznej eliksir życia/nieśmiertelności.
![](/media/lib/341/n-smierc-talosa-bccac22b9cbb1a64554b8f7252615831.jpg)
Starożytna wizja robotów i sztucznej inteligencji
4 marca 2019, 11:28Adrienne Mayor, historyk nauki z Uniwersytetu Stanforda, autorka książki Gods and Robots: Myths, Machines, and Ancient Dreams of Technology, dowodzi, że koncepcja sztucznych istot czy robotów występuje już w mitach i legendach sprzed co najmniej 2700 lat.
![](/media/lib/340/n-kobieta-z-krepowanymi-stopami-9da4828706eaee055135fc7fb7affad5.jpg)
Szkielety kobiet z okresu dynastii Ming ujawniają ewolucję zwyczaju krępowania stóp
25 lutego 2019, 19:11Krępowanie stóp było praktykowane w Chinach przez ponad 1000 lat. Zwyczaj ten znamy dzięki zachowanym dokumentom, butom znalezionym w pochówkach przedstawicielek elit oraz świadectwom ostatnich kobiet, które przeszły bandażowanie. Dopiero stosunkowo niedawno archeolodzy zaczęli analizować pod tym kątem szkielety.
![](/media/lib/340/n-ekosystem-alaski-68657b21fe96740156ff6b4f3dbfd715.jpg)
Unnuakomys hutchisoni - żyjący najdalej na północ torbacz, jakiego dotąd odkryto
20 lutego 2019, 11:20Amerykańscy naukowcy odkryli, że w erze dinozaurów - ok. 69 mln lat temu w późnej kredzie - w Arktyce żył torbacz. Unnuakomys hutchisoni był maleńki - miał wielkość kciuka czy inaczej mówiąc, drobnego oposa.
![](/media/lib/328/n-chinywino-713fbbe08b695fddb6ece26380b13347.jpg)
Choć uwarzono je 2 tys. lat temu, podczas przelewania nadal uwalnia bogaty aromat
14 listopada 2018, 05:58W Luoyangu (prowincja Henan) w grobowcu z okresu Zachodniej Dynastii Han archeolodzy odkryli dzban z brązu, w którym znajdowało się sporo alkoholu.
![](/media/lib/324/n-skarpetka-0383cbdc7a537392bd7bcdebe11a86bd.jpg)
Egipcjanie gustowali w skarpetach w paski
8 października 2018, 11:34Zastosowanie obrazowania multispektralnego do materiałów z późnej starożytności - m.in. dziecięcych skarpetek znalezionych na wysypisku w mieście Antinoupolis - ujawniło, że w Egipcie w okresie rzymskim i później stosowano zaawansowane techniki farbowania i tkania.
![](/media/lib/321/n-sinks01-e367c8025258d7bfd5f82ff9810d3c74.jpg)
W świątyni Kom Ombo podczas osuszania odkryto figurę sfinksa
18 września 2018, 05:44Podczas odprowadzania wód gruntowych z świątyni w Kom Ombo egipscy archeolodzy natrafili na rzeźbę sfinksa.
![](/media/lib/315/n-bernikle-bialolice-f3d64475952e581f6bbafc4bf4fd3103.jpg)
Bernikle przyspieszają przelot przez zmianę klimatu
23 lipca 2018, 07:00Rosnące temperatury i zazielenienie wskazujące na wcześniejszą wiosnę powodują, że bernikle białolice (Branta leucopsis) przyspieszają swój przelot z zimowisk na wybrzeżach Morza Północnego i omijając postój w Bałtyku i Morzu Barentsa, lecą od razu do rosyjskiej Arktyki. Samice są przez to wyczerpane i po zakończeniu podróży nie od razu składają jaja. Dzieje się tak na niekorzyść piskląt, które wykluwają się zbyt późno, by skorzystać z obfitości pożywienia.